1-3. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Mark your choice on the answer sheet.
1. A. picked B. considered C. stayed D. received
2. A. hatched B. changed C. dedicated D. stopped
3. A. autumn B. sunny C. summer D. much
4-5. Choose the word whose main stressed syllable is different from the rest. Mark your choice on the answer sheet.
4. A. secure B. confide C. determine D. sacrifice
5. A. argument B. attract C. install D. reject
6-30. Choose the best option A, B, C or D to complete the sentence. Mark your choice on the answer sheet.
6. I am interested in natural science subjects like mathematics, physics and........
A. literature B. music C. chemistry D. geography
7. I am tired............having to wash the dishes every night.
A. of B. by C. with D. at
8. I often go to the school.....to borrow books in my free time.
A. library B. room C. yard D. class
9. The teacher asked him why he............the test.
A. doesn't finish B. hasn't finished C. won't finish D. didn't finish
10. It rained heavily,.............I couldn 't come to see you yesterday.
A. because B. but C. and D. so
11. I wish you..... ......harder for your examination.
A. will work B. worked C. have worked D. work
12. Mary ............. with her friend in an apartment in Hanoi since last Sunday.
A. is living B. has lived C. lived D. lives
13. / could............. recognize her when she put on her suit ana changed her hairstyle.
A. hard B. not hardly C. hardly not D. hardly
14. Yesterday I was ill so they took me to the hospital, ............. is only a mile away.
A. which B. where C. that D. in which
15. To our........, Gheoffrey's illness proved not to be as serious as we had feared.
A. anxiety B. eyes C. relief D. judgement
16. I've never seen............
A. such a tall man B. so tall man C. such tall man D. as tall man
17. They wanted to know what foreign language.........besides English.
A. did they teach B. they taught C. they teach D. do they teach
18. The doctor..........that he should slow down a bit.
A. told to Jim B. said Jim C. asked Jim D. told Jim
19. You.........see the doctor if that back ache persists.
A. better B. better have C. have better D. had better
20...........is the natural environment in which plants or animals live.
A. Habitat B. Habitant C. Extinction D. Biodiversity
21. Many plants and animals......are now in danger of extinction.
A. pieces B. species C. amount D. numbers.
22. The disappearance of one or several species may result in the loss of.......
A. university B. biology C. biodiversity D. diversity
23.......is considered one of the most complete form of exercise, it is the basic part of many other aquatic sports.
A. Snorkeling B. Water polo C. Scuba diving D. Swimming
24. The Asian Games is an occasion when friendship and......are built and deepened.
A. solidarity B. determination C. admiration D. rival
25. Our company didn't pay........for that banner advertisement.
A. much funds B. many funds C. many money D. much money
26. All the iron doors.........by wooden doors.
A. must be replaced B. must replaced
C. must replaced D. must to be replaced
27. The bigger the supermarket is,...........
A. the choice is wide B. the wider the choice will be.
C. the more the choice is D. the wider the choice it is.
28. When he was driving to work, he stopped..............
A. to get some petrol B. so to get some petrol
C. getting some petrol D. for getting some petrol
29. My problems are getting............
A. more and more bad B. bader and bader
C. worse and worse D. the worse and worse.
30. It would have been a much more serious accident if........fast at that time.
A. had she have driving B. was she driving
C. she had driven D. she drove
31-35. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete the passage. Mark your choice on the answer sheet.
Environment, housing, employment and nutrition are all factors that affect our quality of life. Health is, however, possibly the most important element. With good health, people can function to their fullest capacity and provide for those (31).......... are incapable of providing for themselves—the elderly, the sick and children.
Health is not just absence of disease, though freedom from disease is of major importance. (32) .....is the state of total physical, mental and social well-being. To be healthy, people need a reasonable (33)..........of physical labour, a decent environment, which includes sanitation and clean water, a balanced, dear diet, and adequate rest. In developing countries, diseases are not the on (34)..........of high mortality rates. Unhealthy or exhausting work, crowded living conditions, too little food and a poor diet are also prime causes of the numbers of deaths.
Providing basic health care and preventing and treating disease are primary goals today. Hygiene and immunization programs must be available to all. Health care (35)...........everybody cannot be just a noble aim; it must be a basic human right.
31. A. which B. who C. when D. people
32. A. Food B. Wealth C. Health D. Exercise
33. A. amount B. dose C. work D. time
34. A. cause B. result C. problem D. cost
35. A. for B. of C. at D. in
36-40. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to all the question. Mark your choice on the answer sheet.
The first few days after getting home from college were okay but then I began to feel rather bored and lonely. My parents were busy working and most of my friends were either away on holiday or else had holiday jobs. I had tried to get a job myself but without success. I was beginning to wish I had not come when I saw an advertisement for holiday courses in the local newspaper.
For a small fee, you could try lots of different activities organized by town’s youth club. Each activity lasted half a day. I had not expected the courses very interesting but they were excellent. I also met new people as many of the tourists staying in the town joined in. You could do things like painting, a play-writing or computing. I met some students from Bulgaria who invited visit their country next year. You can imagine how excited I am, in fact it was one of the best summer holidays I've ever had!

36. What is the writer trying to do in the passage?
A. to describe a holiday in the country B. to explain how she spent a holiday.
C. to describe her new holiday home D. to explain why she couldn't go on holiday
37. Why would somebody read the passage?
A. to find out about holiday courses B. to discover the writer's news
C. to make contact with Bulgarian students D. to read about the advertisements
38. How did the writer feel when she arrived home?
A. She was pleased to have time to herself. B. She felt nervous about being alone.
C. She was delighted to see her friends. D. She almost regretted coming back.
39. Why is the writer looking forward to next year?
A. There will be new holiday courses. B. She has found a holiday course.
C. She is planning to go to Bulgaria. D. Her friends will visit her.
40. Which of these advertisements did the writer see?
A. A week's free course on an activity of your own choice. Open to visitors and residents alike. Name your course and you can spend a week enjoying yourself.
B. Join a holiday course! We are offering half-day courses in a variety of water sports. During the summer holiday period all courses are half price.
C. Throughout the summer holiday we are offering cheaper entry to the town's sports and leisure facilities. Special low prices for tourists. Don't miss this opportunity!
D. We welcome everyone to join in our holiday program. A wide range of sports and activities is available a morning or afternoon timetable.
41-45. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting. Mark your choice on the answer sheet.
41. Eaten too many sweets may cause a stomachache.
A B C D
42. Pam has a broken wrist so she can't play the tennis for two months.
A BCD
43. This problem has proved difficult to solving because different countries have different laws on the copyright issue. A B C D
44. She has disappeared three days ago, and they are still looking for her now.
A B C D
45. There are also many single mothers and single fathers which are raising children by themselves.
A B C D
46-50. Choose the closest meaning A, B, C or D to the original. Mark choice on the answer sheet.
46. I would prefer you not to smoke in here.
A. I'd rather you shouldn't smoke in here. B. I'd rather you didn't smoke in here.
C. I'd rather you not to smoke in here. D. I'd rather you don't smoke in here.
47. "No parking" means:
A. There is no park here B. You can't go to the park here
C. You are not allowed to park your car here D. There's not enough space for parking here
48. It rains so we can't go to school.
A. If it rains, I could go to school. B. If it didn't rain, I could go to school.
C. If it not rain, I could go to school. D. If it rains, I can go to school.
49. Both Peter and Mary enjoy scientific expedition.
A. It is not Peter, but Mary, that enjoys scientific expedition.
B. Peter enjoys scientific expedition. Therefore, does Mary.
C. However Peter enjoys scientific expedition and Mary does.
D. Peter enjoys scientific expedition, and so does Mary.
50. He asked me how I earned my living.
A. He wanted to know what my job was. B. He wanted to know how I lived.
C. He wanted to know how I enjoyed my life. D. He wanted to know how much I got for a salary.
The End

KEY TO TEST 3

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A C A D A C A A D D
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
B B D A C A B D D A
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
B C D A D A B A C C
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
B C A C A B B D C D
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A D A A C B C B D A